lördag 3 oktober 2009

Kanelbullens dag imorgon!

Det har varit klippkort på akuten för våran del den sista tiden, tre gånger på en vecka. Men nu börjar det ordna upp sig....får vi hoppas.

Har nu ställt upp fyra stycken vita stolar med svart sits i butiken. Det trodde ni inte va? men jag börjar faktiskt gilla vitt, svart och lite fattigmanssliver till det. Skit snyggt! Det bryter av det vita med attityd. I Like!

Tänkte åka till butiken imorgon och greja lite. Känner för att bara vara i mitt lilla "andningshål" och bara njuta i min alldeles egna butik.

Jag visar bilder imorgon!


Imorgon är det kanelbullens dag så här kommer ett passande recept!

Kanelbullar

Ca 40 st

Ingredienser

Deg:
100 g jäst
5 dl mjölk
1.6 l vetemjöl
200 g smör
2 dl vit sirap
2 ägg
1 tsk salt
3 tsk kardemumma

Kanelfyllning:
175 g mandelmassa
175 g smör
1 dl socker
3 ½ msk ströbröd
2 msk vatten
2 msk kanel

Brödglans:
2 ägg
2 krm salt
1 msk vatten

Topping:
Mandelflan
Pärlsocker



Gör så här:


Låt alla ingredienser bli rumstempererade.

1. Smula jästen i en bunke. Häll över den rumstempererade mjölken och rör om så att jästen löser sig. Smält smöret och häll i det i bunken.

2. Tillsätt sirapen, äggen, kardemumman, saltet och vetemjölet. Arbeta degen riktigt smidig och elastisk.

3. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek ca 40 minuter.

4. Fyllning: Vispa riven mandelmassa med smör, socker, ströbröd, vatten och kanel.

5. Ta upp degen på bakbord, knåda och dela i fyra delar. Kavla ut varje del till en tunn rektangel. Bred på fyllningen. Micra ev fyllningen lite, för att lättare kunna bre ut den.

6. Rulla ihop från långsidan till en lång rulle. Skär i 2-3 cm bitar. Lägg glest på bakplåtspappersklädda plåtar.

7. Låt jäsa under bakduk, 20 – 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 º.

8. Vispa samman ägg, salt och vatten. Pensla de jästa bullarna ordentligt.
Strö över pärlsocker och mandelflan.

9. Grädda mitt i ugnen 7 – 8 minuter. Vakta kanelbullarna den sista minuten för de bränns snabbt!



Kram och ha en fortsatt trevlig lördag.

2 kommentarer:

  1. Låter som ett bra recept, får pröva nån dag.
    Fin blogg förresten!

    Kanelbullar recept

    SvaraRadera
  2. Får tacka så mycket för det!!
    Lycka till med bullarna

    Hälsningar Sofie

    SvaraRadera